METEOROLOJİ AMİRİ İDDİA EDİYOR: BU YIL GÖKTEN TAVUK, KURBAĞA VE TAŞ YAĞACAK…

0
562

Yazan: Halit ÇAPIN (Gün Gazetesi, 1961)

EĞER, önümüzdeki iki ay içerisinde İstanbul semalarında, üzeri tomurcuklu, çok yükseklere kadar çıkan, örs şeklinde bir bulut kümesi görürseniz, gidin altında bekleyin. Bulut size bir tavuk, bir horoz veya bir miktar çeşitli cinslerde balık hediye edebilir. Yanlış okumadınız: Evet o örs seklindeki bulut size yukarda saydıklarımız şeylerden bazılarını hediye edebilir. Bunu biz söylemiyoruz, ilim söylüyor.

Yeşilköy Hava Alanı Meteoroloji Amiri Ali Esin Türkiye’ye iki ay içinde gökten, balık, tavuk, kurbağa veya taş yağacağını iddia ediyor. Ali Esin’e göre, gökten insan da yağması mümkün ama bizim memlekette değil… Başka yerlerde…

Marifetli bulut:

Bu gökten her şeyi yağdırmaya kadir bulutlara Kümülü Nümbüs bulutları deniyor. 6 bin metre kadar yüksekliğe çıkabilen üzerleri tomurcuklu ve örs şeklindeki bu bulutlar daha ziyade bahar aylarında görülüyorlar. Hareketleri ufki olan diğer bulutların aksine bunlar şakuli şekilde yol alıyorlar ve sıçrayarak gidiyorlar. Bir saniye içerisinde 6 metre aşağıya ve yukarıya hareket kabiliyetleri var. Elektrik yüklü olan bu muzip bulutlar uçaklar için büyük tehlike taşıyorlar.

İşte bu Kümülü Nümbüs’ler Amerika’da gökten ev, ağaç ve insan yağdırabilecek kabiliyette oluyorlar. Oradaki isimleri Hurricane… Asya’da ise Tayfun ismini alıyorlar ve umumiyetle ortalığı toza, dumana katıyorlar. Önlerine gelen şeyleri silip süpürüyorlar, evleri yerlerinden kaldırıyorlar ağaçları köklerinden söküyorlar ve bunları beraberlerinde alıp götürüyorlar… Taa yoruluncaya kadar… Sonra bir yerde bütün bunları bırakıveriyorlar aşağıya… O zaman gökten ev yağdı, ağaç vardı, deniliyor.

Ali Esin diyor ki: “Bu Hurricane veya Tayfunun olabilmesi için açık denizin bulunması ve denizin sıcaklığının da 22-23 derece olması şart, Tabii bizde, yani Türkiye’de bu şartlar olmadığından bir Tayfun veya Hurricane’nin de meydana gelmesi imkânsız. Bizimkiler küçük çapta oluyorlar. Ve ancak ufak şeyleri taşıyabiliyorlar. Korkunç bir emme kabiliyeti olan bu bulutlar, mesela Çekmece Gölünün üzerinden geçerken, bir miktar balık, kurbağayı yukarı doğru emiyorlar, bir çiftlikten birkaç tavuk veya horoz kapabiliyorlar ve bunlarla beraber yollarına devam ediyorlar, öte yandan bir bulutun ömrü ancak bir saat olabiliyor… Kümülü Nümbüs, bu bir saatin sonunda taşıma gücünü kaybediyor ve kurbağaları, balıkları, tavukları ve yer den daha başka ne kaldırmışsa hepsini yere bırakıveriyor…”

Kurbağalar ekseriyetle gökten bol olarak ve diri diri yağıyorlar. Balıkların da diri olanlarına rastlanıyor.

***

Ve evet, iki ay içerisinde bir gün gökyüzünde bu tarif ettiğimize benzer bir bulut görürseniz; gidin altında bekleyin. Balık ve tavuk yerine başınıza taş yağarsa sakın bize kızmayın. Bu bizim kabahatimiz değil, sizin şanssızlığınız…

Paylaş

CEVAP VER